Klubben for den Hellige Birma
- eneste specialklub i Danmark for racen under Felis Danica
Info om hunkat
En hunkat - hvornår og hvordan
En voksen hunkat af Den Hellige Birma vejer normalt mellem ca. 2,8 kg.-3,5 kg. Den vil almindelig vis være kønsmoden, når den er ca. 12 mdr. gammel, dog kan dette svinge noget. Her tænkes på, hvornår killingen er født (årstiden), og hvor hurtigt den vokser sig stor. En dyrlæge som kender til alle racers adfærd, vil sige, at en hunkat kan gå i løbetid fra 7 måneders alderen, men for racen Den Hellige Birma er det normalt lidt senere. En hunkat skal være omkring 1- til 1½ år, før den får sit første kuld - og under 2 år.
Den første løbetid er normalt kortere, og ikke alle hunkatte har støjende løbetider, det være lige fra små kurrende lyde til høje kald og meget støjende adfærd. En hunkat kan være i løbetid i 3 – 6 dage. Når hunkatten har været sin første løbetid igennem, "kan" man give p-piller, men det er ikke anbefalingsværdigt at give en kat p-piller, da p-piller kan forårsage fysiske forandringer i livmoderen og æggestokkene. Fortykket livmodervæg, cyster på æggestokkene og i underlivet, mælkekirtelkræft og livmoderbetændelse er helt almindelige forekommende bivirkninger. Derudover har p-pillerne hos nogle hunkatte også en træls virkning på psyken, i form af irritation og aggressivitet. Stop aldrig en løbetid med p-piller, da det kan give hunkatten underlivsbetændelse, og endvidere kan man risikere, at katten bliver steril af dem. De fleste opdrættere bruger aldrig p-piller, da vi erfaringsmæssigt ved, at det kan medføre rigtig mange problemer for hunkatten. Hvis du vælger at give din hunkat p-piller, så giv altid p-piller som din dyrlæge foreskriver, også selvom andre siger noget andet. Det normale er at give 1 p-pille en gang om ugen på en fast ugedag.
Skal hunkatten parres, kan det anbefales (ikke alle er enige i dette), at den går en løbetid igennem efter en periode med p-piller, og derefter kan man parre hende. Går der 2 måneder efter man er stoppet med p-piller, så kan man også roligt få parret sin hunkat.
Sørg for, at hunkatten inden parringen har fået ormekur, og at den er vaccineret. Få din hunkat blodtype bestemt (mange hankatte ejere kræver det, og det samme gør hun katte ejerne). Der er intet farligt i blodtyperne, når bare det takles rigtig. Den mest almindelige blodtype er A, men der kan forekomme katte med blodtype B indenfor racen. Læs mere herom under blodtyper.
Hvorfor taler vi om blodtyper?
Det skyldes, at der forekommer blodtype B hos racen, og en hunkat med blodtype B danner antistoffer over for en killing med blodtype A.
Læs mere HER
Parring
Det er almindelig kutyme, at det er hunkatte ejerens ansvar at bringe hunkatten hen til hankatten. Enkelte hankatte ejere, lader hankatten komme hjem til hunkatten. Nogle hunkatte går ud af løbetid, hvis de flyttes og bliver utrygge, så nogle gange er det værd at låne en hankat med hjem. Men de fleste kræver at hunkatten bringes til hankatten - hvilket også er anbefalelsesværdigt.
Hankatte ejeren vil stille krav om at se:
Stamtavlen
Evt Fiv- og Felv-attest
Vaccinationsattest
Navlebrokattest
Blodtype bestemmelsen
(Læs mere under info om parring)
Nogle kræver, at man betaler hele det aftalte beløb, når man kommer med sin hunkat til parring, og så kan man komme til omparring enten ubegrænset eller op til 3 gange – nogle kræver halvdelen af beløbet, og nogle kræver (der hvor man taler om pris pr. killing) betaling for den første killing, eller et parringsgebyr for drægtighed.
Disse udgifter forlanger hankatte ejeren ikke, for at være krævende, men der er store udgifter forbundet med at holde egen avlshan. En avlshan skal helst have et parringsrum, således de to kan gå i ro og parre sig. Endvidere har hankatte ejeren et meget stort ansvar for, at der ikke sker noget med hunkatten.
Det er forbudt at opdrætte killinger på en stambogsført birma, uden man også får stambogsførte killingerne. Derfor skal både hunkatte såvel som hankatte ejeren være medlem af én af de fire hovedklubber.
En birma, som kan indgå i avl, er en birma, som er sund og rask.
Man skal ikke avle på skeløjede katte
Katte med navlebrok (det er forbudt)
Katte med sammenvoksede tæer
Katte med halefejl/haleknæk
Katte med øvrige defekter
Skønhedsfejl som f.eks. hvid hage plet og halespids, kan ikke anbefales at anvende i avl.
Den søde ventetid.….
Ca. 3 ugers tid efter parringen, vil du kunne se dievorterne blive mere røde og større. Hvis katten ikke er parret, går den i løbetid igen, almindelig vis mellem 3 – 6 uger efter første parring.
Hvis din hunkat er drægtig, giver du hende mere fed mad gerne killingemad. Ca. 2 – 3 uger før forventet fødsel stiller du fødekassen frem til hende. Du kan enten lave en selv, eller du kan bruge en flyttekasse.
Det er en god ide at læse nogle artikler om kattefødsler. "Politikens Kattebog" kan anbefales. Ring også til din opdrætter, som kan give dig gode råd og vejledning. Birmaklubben har også gode artikler, du kan få tilsendt, eller du kan gå på biblioteket og låne nogle gode kattebøger.
De fleste fødsler forløber jo uden problemer, men måske skal du hjælpe med navlestrengen eller andet, og derfor er det vigtigt, at du har læst om kattefødsler.
Alle ens bekymringer forsvinder, når man ser de helt vidunderlige små killinger, og det er en oplevelse af de helt store og for racen som helhed, er det godt, hvis nogle af vores forskellige linjer kommer i avl. Vi kan alle hjælpe med til at få kendskabet til netop denne skønne og særdeles smukke race mere udbredt.
Hvis du ikke skal have killinger på din hunkat, så giv ikke p-piller gennem længere tid, da brug af p-piller øger risikoen for bl.a. kræft, mælkeknuder og underlivsbetændelse.
Få derfor katten neutraliseret, hvis ikke, den skal bruges til opdræt.
Tro ikke det er en god forretning at være opdrætter. Der er rigtig mange udgifter forbundet hermed bl.a. udgifter til hankat, vaccinationer, ormekur, dyrlægeregninger, stamtavler, medlemskab af klubber m.v.
Ingen penge kan dog erstatte den oplevelse og glæde det er at opdrætte et kuld små uldtotter. Det er alle pengene værd, men ikke noget man bliver rig på, og man skal se på det som en hobby. Rig bliver man på lykken ved at have små livsglade uldtotter, og man er også med til at sikre, at andre hjem kan få glæde af denne smukke og skønne race.
Hvorfor kan det være svært at få lov at købe en kat til avl?
Desværre har det vist sig, at kattehandlere også er interesseret i racekatte. Oftest kender vi ikke de killingekøbere, som gerne vil have en kat til avl, derfor er enhver opdrætter rædselsslagen for, at en killing fra deres katteri skal havne hos en kattehandler.
Derfor er det også vigtigt, at man kun køber sin kat hos registrerede opdrættere. Alle registrerede opdrættere er omfattet reglerne for racekatteopdræt jvf. FIFé, og derved sikrer du dig også, at det er en ren racekat, du køber, da der skal være stamtavle på alle killinger. Desuden er alle registrerede opdrættere også omfattet af reglerne i Købeloven.