Info om hankat

Info om hankat

En hankat  - hvornår og hvordan

En hankat af racen den Hellige Birma vil almindelig vis være kønsmoden ved ca. 8 - 12 måneders alderen. Nogle hankatte kan allerede parre ved 8 måneders alderen, andre ved 1½ års alderen. Du vil også på anden adfærd kunne se, at din hankat er kønsmoden. F.eks. vil han begynde at kalde og trave frem og tilbage. Nogle hanner markerer sig på alting i hjemmet.

Det er ikke nemt at holde en fertil han, men de fleste gange, er der ikke noget strinteri, før han er omkring 1 – 2 år eller mere. Hvis hankatten begynder at strinte, gør han det ofte først i sin kattebakke. Begynder han på det, er det tidsbegrænset, hvor længe han kan gå, for måske vil han derefter begynde at strinte på andre ting i hjemmet.


 


Hvis du har tænkt dig at holde fertil hankat, skal du have mulighed for et rum, hvor han må strinte, og hvor han har adgang til en løbegård. En hankat, der bliver skældt ud, fordi han opfører sig naturligt bliver stresset. En fertil han må gerne have en kastrat pige som selskab, så keder han sig ikke så meget.


 


Hvis han skal holdes som avlshan, så væn ham til at gå nogle timer i det rum/sted, hvor du har tænkt, han skal være som avlshan. Har du ikke mulighed for et særligt hankatterum, så vil du muligvis ikke kunne holde ham fertil særligt længe, for det er rædselsfuldt at have en hankat, som strinter over det hele. Alle bliver frustrerede, ejeren over ødelagte møbler, og hankatten over man råber af ham. Man kan med held benytte Feliway – et middel man kan købe hos dyrlægen, og som trangen for hankatten til at markere sig – virker på 70-90 procent af kattene.

Man skal ikke glemme, at vi skal vise respekt for vores dyr. Sæt derfor aldrig en anden – ellers mægtig sød hankat ind til din hankat, det tænder enhver hankat af, og kan give slagsmål - så giv hankatten respekt for sit område. Nogle gange hører man, at en hankat går sammen med en anden hankat. Ja og det lyder jo fint, men kan ikke anbefales, da dette er sjældent.

 Kastration af hankatte 


- kan ske fra mellem 12 - 14 ugers alderen og til et hvert tidspunkt i hankattens liv. Skal hankatten ikke indgå i avl, er det ganske fint at kastrere tidligt -  og senest omkring 6 - 8 måneders alderen.


Hvis du i forvejen har en hankat evt. en kastrat, vil det bedste være at få din nye hankat kastreret, når den er kønsmoden – eller tidligere. Det skyldes, at 2 hanner - særligt hvis den ene er fertil, kan komme i slagsmål, og har kattene først sloges, kan det være svært at få dem til at blive gode venner igen.


 

De fleste hanner bliver som regel blide som lam, når de kastreres, og mange gange betyder det intet, at man har en kastrat og en fertil han gående sammen, men det kan give problemer, hvis ikke begge er kastrater.

Her ligger hankatten i fuld narkose

Det er meget vigtigt at dryppe øjnene på katten under narkosen, så de ikke tørrer ud.

Flot arbejde udført af en dygtig dyrlæge

Her slår dyrlægen en knude på blodåren og sædstrengen - ingen syning overhovedet.

Indgrebet er ved at være overstået

Så skal helten blot på benene igen !

Husk også, at katte ikke er flokdyr. At vi kan have mange katte i de forskellige hjem er naturligt, men de fleste katte er dovne og har mulighed for at lægge sig lidt væk fra de andre, men enkelte katte kan have så stor dominans, at de vil trives bedst i en mindre flok eller som alenekat. Dette er blandt andet en af årsagerne til, at man nogle gange hører om, at en kat skal have et nyt hjem.

Hvis du køber en hankat, og du vil bruge den til avl, bør du sikre dig, at den også er avlsegnet. Køb derfor en hankat, hvor opdrætteren er orienteret om, at du ønsker at bruge den til avl. Har man købt en kælekat, kan der evt. være stemplet i stamtavlen, at den ikke må ikke anvendes til avl. Er der stempel i stamtavlen, og har du fortrudt, så er der ingen vej tilbage. Det er nemlig kun opdrætteren af katten, som kan få ophævet det stempel.


 


Ingen katte af racen Hellig Birma bør på noget tidspunkt parres med en ikke racekat, eller en blandingskat. Vi ønsker at bevare vores race, og det kan alle som ejer en birma hjælpe med til.


 



Har har du købt din kat til avl, så ved opdrætteren, som sælger en kat til avl, om der på linjerne ligger tendens til skeløjethed, halefejl eller andet. Sundheden og temperament er vigtigt for vores race. Vi er ikke alle enige om typerne, nogle ønsker de mere langbenede og længere næser, men uanset, hvad du ønsker, kan man gøre sig den ulejlighed at se på forældrekattene. Har de noget af det, du kan lide, så har killingen arvet 50 procent fra sin mor og 50 procent fra sin far.


 


En hankatte-ejer skal være medlem af en hovedklub, hvis man vil leje sin hankat ud til andre opdrættere. Ellers kan man ikke få stamtavler på killingerne, og det er forbudt at benytte en kat med stamtavle til avl, uden afkommet også bliver stambogsført. Det er således også en hankatte- ejers opgave at sikre sig, at hunkatte-ejeren er medlem af én af de fire hovedklubber.




En birma, som kan indgå i avl, er en birma, som er sund og rask



Man skal ikke opdrætte på skeløjede katte


 

Katte med navlebrok (det er forbudt)


 

Katte med sammenvoksede tæer


 

Katte med halefejl/haleknæk


 

Katte med øvrige defekter



Skønhedsfejl som f.eks. hvid hage plet og hvis halespids, kan ikke anbefales at anvende i avl. De hvide pletter kan gå igen, og er en fejl jvf. standarden.

 


De fleste opdrættere vil dog sørge for, at en kat med omtalte fejl ikke går i avl.

En kat af racen Den Hellige Birma kan godt have for meget, eller for lidt hvidt og alligevel være egnet til avl. De hvide sokkers størrelse kan vi ikke styre, og selvom man parrer to helt perfekte birmaer med hinanden, vil man se, at aftegningerne på handskerne ikke behøver at blive perfekte. Nogle af de bedste avlskatte, behøver heller ikke have perfekte handsker for at give det videre til afkommet, men katte helt uden hvidt på sokker/handsker, eller løbere der går helt op ad benet, vil mange gange give det videre til afkommet. Det vigtigste er dog typen. Øjenfarven skal være dyb blå, og katten skal have en god pelskvalitet.

(Eksempel på alt for meget hvidt)

Drøftelser om en hankat må have hvide hår på penis, er en vurderingssag hos hver enkelt. Nogle mener, det kan være mavehårene, som er forsat (også nogle FIFé dommers opfattelse), hvorimod andre mener, det er at sidestille med en hageplet.


 


Du skal også sikre dig, at din hankat er vaccineret, og at den løbende tjekkes for sygdomme. Enhver bør blodtypeteste sine avlskatte, inden de bliver brugt til avl. Denne blodtype test er en engangsudgift, og noget enhver seriøs opdrætter bør gøre brug af.

Hvorfor taler vi om blodtyper?


Det skyldes, at der forekommer blodtype B hos racen, og en hunkat med blodtype B danner antistoffer over for en killing med blodtype A.


Læs mere HER

Når du låner din hankat ud til parring, så lav altid en skriftlig parringsaftale, hvor pris og andre betingelser aftales. Prisen som hankatteejerne kræver for en parring er forskellig. Der kan være tale om en pris pr. levedygtig killing på f.eks, en fast pris – fra 3.000 til 3.500 pr. kuld (et kuld er mindst 3 killinger), eller prisen pr. killing. Nogle vælger, at man betaler pr. killing – f.eks. 750/1.000 kr. pr. killing måske med et max. beløb, og så betales der for parringen eller første killing. Meget alm. pris er en parring 1000 kr. når hunkatten kommer til parring, dette gælder parring og drægtighed. Derefter 600 kr. pr killing, dog i alt max. 3.500  kr.

Man skal ikke tro folk står i kø for parringer, mange gange skal en kat udstilles, eller en anden opdrætter skal vise et kuld/afkom fra en hankat, før der er henvendelser. Har du mod på at opdrætte, så tjek hos din opdrætter af hankatten, om evt. hunner fra andre steder kan anbefales til parringer. Nogle birma ejere lader deres katte løbe løs i naturen, og det kan betyde en større risiko for din egen hankat. Det skal dog nævnes, at de fleste ikke vil tage en hunkat ind til parring, som løber løs i ude i naturen. Der er så mange smitsomme sygdomme, at man risikerer sin hankats helbred. Du kan også kræve en sundhedserklæring på hunkatten. Det er normalt med kontroltest af sundhedstilstand samt en blodtypebestemmelse.

Alt i alt er der meget at tænke på ved at have fertil hankat selv. Har du ikke tid, lyst og mod til at opdrætte, er det en god ide at kastrere din killing fra 12 – 14 ugers alderen og senest ved 6 - 8 måneders alderen.